Miss Sophies Olomouc building

Miss Sophie’s Olomouc a Sophie’s Cafe jsou krajskou památkou roku 2017 (CS)

Miss Sophie’s Olomouc a Sophie’s Cafe jsou krajskou památkou roku 2017 (CS)

Miss Sophies Olomouc under construction

V soutěži o památku roku si člověk nejspíš představí zámek, kostel, muzeum nebo radnici, ale hotel? Olomoucké Miss Sophie’s se podařilo na tento žebříček dostat a zrekonstruovaná budova hotelu získala rovnou ocenění Památka roku 2017 Olomouckého kraje. Sláva vítězům, čest všem poraženým kostelům a zámkům.

Sophies Cafe under construction

Rekonstrukce měšťanského domu v Denisově ulici, ve kterém se dnes náš hotel a kavárna nachází, začala zhruba před deseti lety pod profesionálním dohledem architektů ze studia TEK TEK. Respekt k historii budovy, jejíž základy se datují až do 8. století, byl prioritou jejich práce a základním předpokladem pro získání tak prestižní ceny.

„V budově jsou viditelné různé architektonické styly: od románského po renesanční,” říká Veronika, jedna z hlavních architektek projektu, a dodává, že jejich záměrem bylo vytvořit dokonalou rovnováhu mezi starým a novým. „Sklepení, přízemí a podkroví jsou trochu drsnější a modernější. Nikdy to totiž nebyly obytné prostory, v těchto částech budovy se provozovala řemesla. Většina hotelových pokojů je naopak zařízena v romantickém stylu.”

Miss Sophies Olomouc under construction

Soutěžní komise Sdružení historických sídel Čech, Moravy a Slezska ocenila citlivou práci architektů, jejich přístup při zachování původní klenby či trámů a zejména pak restaurování původních historických omítek, surové kamenné stěny a dlaždic v koupelnách.

„Ne ledajakých dlaždic!” doplňuje architekta, „dovedete si představit naše nadšení, když jsme je během rekonstrukce na místě objevili? Rozhodnutí obnovit dlaždice ve vší slávě bylo logickým vyústěním. Každá koupelna se pyšní jiným vzorem, ale všechny jsou překrásné.”

Kvůli stáří budovy nebylo možné provádět velké zásahy měnící její charakter. Proto v hotelu nenajdete výtah. Je možné použít speciální kladkostroj, který slouží jako výtah na zavazadla. Tato technická libůstka doplňuje minimalistickou čistotu schodiště a slibuje neopakovatelný zážitek při jeho používání.

Miss Sophies Olomuc garden under construction

istorickou krásu domu doplnily prvky moderní architektury a romantické detaily. Zmiňovaný kontrast starého a nového je tak skutečně cítit na každém kroku. Po náročné realizaci prováděné formou dílčích dodávek od místních řemeslníků, jsme dům v červnu 2017 otevřeli veřejnosti. Spojením historického podkladu a prosté moderny tak vznikl celek, který si cení všichni, ať už hoteloví hosté, tak návštěvníci kavárny.

Miss Sophies Olomouc building under construction

Krom památkové kvality rekonstrukce ocenila komise i fakt, že jsme zvládli projekt financovat vlastními prostředky, jen s opravdu malým přispěním z veřejných dotačních programů. Jedinou získanou dotací bylo 65.000 korun z dotačního titulu Ministerstva kultury určenou na renovaci vstupních dveří.

Více o soutěži si můžete přečíst zde.

Ještě jste u nás nebyli a rádi byste to viděli na vlastní oči? Přijďte posedět do Sophie’s Café, ke krbu nebo na zahrádku. Nechte si přinést oblíbenou kávu, bohatě zdobené vafle nebo domácí limonádu a načerpejte atmosféru Památky roku!

Lust auf eine Reise?

Informieren Sie sich über unsere aktuellen Sonderangebote.

Jetzt buchen Prague

Kommentare